Ontslag en loopbaancoaching

Wijziging in de focus van het bedrijf: zo helpt u uw medewerkers

Om ook in de toekomst een rol van betekenis te spelen gaat het bedrijf de focus verleggen. Een reorganisatie is het gevolg. Er vervallen banen en taken verschuiven. De mededeling van een deze nieuwe richting voor het bedrijf veroorzaakt onrust onder uw werknemers. De wereld staat voor hen op dat moment op zijn kop. Vragen waar zij van wakker liggen: ‘Welke dienstverlening of producten blijven (voorlopig nog)? Hou ik mijn baan nog? Wie gaat dan wat doen? Is er nog een toekomst voor mij bij dit bedrijf of moet ik mij gaan omscholen? Wat betekent het voor mij?’

Als werkgever ervaart u dat anders. U bent er al langer mee bezig en loopt daardoor voor op uw werknemers. Het verhaal van kansen en nieuwe mogelijkheden, daar staat de werknemer nog niet voor open. In het begin is het angst en onzekerheid dat overheerst. Niemand vindt het leuk als zijn baan verdwijnt. Medewerkers vertellen hun eigen versie van de reorganisatie en allemaal vertellen ze net en ander verhaal. Die gevoelens van onzekerheid en angst neemt u niet à la minute weg. Het opstropen van de mouwen, doorgaan en het positief in blijven zien, dat is een stap te ver.

 

Boosheid

U heeft net aangekondigd dat het bedrijf een aantal diensten of producten gaat afstoten en er iets nieuws voor in de plaats komt. Hoe de nieuwe organisatie eruit komt te zien, welke functies blijven, welke werkzaamheden daar bij horen en hoeveel FTE over blijven, is vaak nog niet bekend. Werknemers zijn in het begin niet alleen bang en onzeker. Soms overheerst de boosheid. Hij heeft het gevoel dat het niet eerlijk is dat juist hij eventueel zijn baan verliest. Deze emoties hebben aandacht en tijd nodig. Daarna kan de werknemer verder. Hij ziet dan de kansen die zo’n ontwikkeling óók biedt.

Juist omdat nog niet alles duidelijk is en niet precies bekend is hoe de organisatie eruit komt te zien, biedt het voor beide partijen kansen. De werknemer kan zijn ideale functie creëren. Binnen of buiten de huidige organisatie. Veel werknemers vergeten wanneer ze met een reorganisatie te maken krijgen dat de wereld groter is dan de huidige organisatie.

 

De ideale baan

Een dergelijke ontwikkeling in het bedrijf biedt een werknemer een kans om opnieuw te kijken wat hij eigenlijk wil. Begeleiding om dit te ontdekken en zo vanuit persoonlijke kracht een andere baan te vinden, versterkt en versnelt het proces. Omgaan met Ontwikkeling biedt werknemers een loopbaanadvies traject waarin de werknemer verschillende punten helder krijgt voor zichzelf. Zo begeleiden wij de werknemer naar de perfecte baan. De werknemer doorloopt de volgende vier vragen:

  • Hoe blijf je bij een bedrijfsontwikkeling in je kracht
  • Hoe kun je een heroriëntatie van het bedrijf als een kans zien
  • Hoe laat je dat in je voordeel werken
  • Hoe realiseer je een droombaan

Met diverse methoden, instrumenten, testen en gesprekken krijgen we samen duidelijk hoe de ideale baan eruit ziet. Wij gaan altijd uit van de eigen kracht van de werknemer en zorgen dat hij met een positief gevoel zijn loopbaan voortzet.

 

Integratie voor nog grotere effectiviteit

Deze dienstverlening is op zichzelf al krachtig, maar geïntegreerd met de overige mogelijkheden die Omgaan met Ontwikkeling biedt, is de effectiviteit nóg groter.