Ontslag en financiele planning

Het bedrijf moet reorganiseren. Een aantal werknemers zal worden ontslagen. Soms is een reorganisatie een perfecte aanleiding voor een werknemer om vervroegd met pensioen te willen gaan. De werkgever betaalt een ontslagvergoeding aan deze werknemer op basis van het sociaal plan.
Maar de werkgever kan dan opeens te maken krijgen met een fiscale boete van 52% over de ontslagvergoeding. Dat kan hij voorkomen.

 

Organiseer een vrijwillige vertrekregeling voorafgaand aan gedwongen ontslagen

Iedere werknemer die vrijwillig vertrekt voorkomt een gedwongen ontslag. Dat alleen al is een reden om, vooruitlopend op gedwongen ontslagen, een vrijwillige vertrekregeling in te richten. Maar er is nog een reden. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft onlangs beslist dat onder voorwaarden een vrijwillige vertrekregeling niet kwalificeert als een verkapt vroegpensioen. Daardoor kan de fiscus geen boete van 52% meer opleggen over de ontslagvergoeding. Dat scheelt dus veel geld.
Deze uitspraak maakt ontslagprocedures op fiscaal gebied eenvoudiger. Het is daarom de moeite waard om het afvloeiingsproces in een vrijwillige en een gedwongen fase in te richten.

 

Stort een deel van de ontslagvergoeding in het pensioen van de werknemer

Bij een gedwongen ontslag kan onder voorwaarden de boete worden voorkomen door voorafgaand aan het ontslag een deel van de ontslagvergoeding in het pensioen van de werknemer te storten. Dit vergt berekeningen en onderhandelingen met de pensioenuitvoerder. Omgaan met Ontslag heeft de expertise om werkgever en werknemer hierbij te begeleiden naar een optimaal resultaat.

 

Een andere visie op ontslagtrajecten

Omgaan met Ontwikkeling heeft tools ontwikkeld die werknemers dat inzicht geven in hun financiële situatie. Tools tegen een lage prijs per medewerker die op maat gemaakt kunnen worden door opname van bijvoorbeeld de afvloeiingsregeling en de pensioenregeling.

Omgaan met Ontwikkeling is een externe en daardoor onafhankelijke partij die de verschillende disciplines bij reorganisaties en ontslag integreert: rechtshulp voor de werknemer, coaching en recruitment en financieel in- en overzicht voor de werknemer.

De verschillende disciplines zijn binnen Omgaan met Ontwikkeling op elkaar afgestemd waardoor werkgevers en medewerkers geen algemene en tegenstrijdige adviezen krijgen, maar duidelijke en op maat toegesneden stappen en begeleiding om hun toekomst snel in eigen hand te kunnen nemen.

Bent u geïnteresseerd in de dienstverlening van Omgaan met Ontwikkeling en wie de samenwerkende partners zijn? Download dan de uitgebreide informatiebrochure.

 

Win tijd en geld bij uw reorganisatie met de integrale aanpak van Omgaan met Ontwikkeling.

Judith Scherrenberg

Manager business unit financiële planning