Ontslag en van werk naar werk

“Zo ben ik gevonden door mijn nieuwe werkgever”

Als professional kun je niet zonder LinkedIn. Om een nieuwe baan te zoeken of juist om gevonden te worden door recruiters, HR-managers en opdrachtgevers. Hier delen we de beste tips. En iedere professional kan zijn voordeel kan doen met deze tips. Ze zijn dus interessant voor werkgever én werknemer.

 

De tips

 1. Zorg voor een goede profiel foto. Je foto en kopregel zorgen ervoor dat mensen je profiel op LinkedIn écht gaan lezen. Kies een professionele zakelijke portretfoto. Een vakantiefoto, hoe leuk ook, is niet geschikt.
 2. Maak een duidelijke en wervende kopregel. Je moet kort en bondig zijn zodat duidelijk is waar jij te plaatsen bent. Zoek je openlijk naar een nieuwe baan, voeg dan ”beschikbaar” aan je kopregel toe. Recruiters zoeken hier gericht op.
 3. Vul de samenvatting in. Laat hier jouw toegevoegde waarde zien voor een werkgever of opdrachtgever.
 4. Wees niet te bescheiden. De meeste mensen hebben veel meer in hun mars dan ze meestal vermelden.
 5. Maak gebruik van status updates. Deze updates zien je eerstegraads netwerk. Het hoeft maar een milliseconde te zijn, maar je bent weer even in beeld.
 6. Onderhoud je LinkedIn contacten. De mensen die het werk doen dat jij wilt doen, weten als eerste of er een nieuwe collega nodig is.
 7. Word lid van groepen. Soms zijn vacatures moeilijk te vinden. Het lukt met een goed netwerk en het volgen van bedrijven en groepen wél.
 8. Vul je locatie. Recruiters filteren op een straal rond een postcode. Als je van plan bent te verhuizen, of op meerdere locaties woont, vul dan je toekomstige woonlocatie in, of de locatie waarop de kans het grootst is om nieuw werk of opdrachten te vinden.
 9. Gebruik de juiste woorden in je profiel. Recruiters en HR-managers zoeken op functietitels en trefwoorden. Je moet met de goede trefwoorden of functietitels bovenaan in de zoekresultaten komen. Je kunt een aantal vacatureteksten bekijken om erachter te komen welke termen dat zijn. Gebruik vervolgens die woorden door je gehele profiel.
 10. Sta open voor uitnodigingen. Bepaal voor jezelf wie je wel en wie je niet toelaat in je netwerk. Je hoeft niet op elke uitnodiging in te gaan. Als de persoon echt geen toegevoegde waarde voor je heeft, je kent hem/haar niet of het staat je tegen, doe het dan niet. Je kunt diegene altijd een berichtje sturen met de vraag waarom hij of zij wil linken en dan je besluit definitief nemen.
 11. Verkorte URL. LinkedIn geeft je automatisch een profiel-url. Deze url is vrij lang en bevat codes van letters en cijfers. Niet echt representatief en makkelijk te communiceren. Pas deze url dus aan door je naam te plaatsen.
 12. Maak je profiel zichtbaar. Heb je een prachtig professioneel profiel zorg dan dat je gevonden wordt door Google. Zet je privacy instelling dus goed en kies voor openbaar profiel zichtbaar maken.

 

Eén van de beste auteurs en loopbaanprofessional is Aaltje Vincent. Zij schreef diverse boeken over hoe je sociale media kunt gebruiken voor o.a. je carrière en/of het vinden van een baan. Een aantal van haar tips hebben we hier in beknopte vorm gedeeld. Nieuwsgierig hoe LinkedIn effectief in te zetten? Neem dan contact met ons op.

 

Integratie voor nog grotere effectiviteit

Deze dienstverlening is op zichzelf al krachtig, maar geïntegreerd met de overige mogelijkheden die Omgaan met Overname biedt, is de effectiviteit nóg groter.